28 de desembre 2009

40è aniversari de Rovelló




L'any 1969 es publicava la novel·la Rovelló (Edicions La Galera) de Josep Vallverdú, Premi Josep M. Folch i Torres (1968). Enguany l'obra ha estat reeditada per commemorar el 40è aniversari de l'aparició d'aquesta història que ha esdevingut un clàssic de la literatura infantil catalana, portada també a la petita pantalla. De fet, en Rovelló és un dels gossos més famosos del món de la ficció del nostre país, les seves entranyables aventures fan que la seva lectura hagi engrescat a diferents generacions i encara sigui vigent. Al pròleg del llibre, Joan Triadú es referia a l'obra i al seu autor amb paraules entusiastes:
"Sembla que la vivacitat del protagonista s’hagi encomanat a totes les pàgines i les hagi convertit en un bellugueig constant i en una música engrescadora, d’aquelles que fan moure les cames i fan ballar la gent només de sentir-les. Jo també m’he sentit engrescat des que he començat a llegir, i ja no he parat fins a l’acabament.

Això només ho pot aconseguir un bon escriptor, el qual en aquest cas havia de tenir tres condicions: conèixer bé el català, o sigui la seva llengua; estimar la gent que ens envolta, amb tot el que la gent té al seu voltant, com les cases, els pobles, les eines, la terra i la vida que s’hi fa; i agradar-li molt d’explicar coses, amb el goig d’explicar-les i de fer-se entendre."


Més sobre l'autor i la seva obra a: http://www.vallverdu.org/